Pět rychlých typů, jak si usnadnit život s celiakií
· Kupte si domácí pekárnu, nejenom že stačí pouze vložit suroviny a pekárna sama mísí, nechá kynout těsto a peče, ale také zabráníte styku s potravinami obsahujícími lepek.
· Kupte si odšťavovač a pijte šťávy celeromrkvové, z červené řepy atd.
· Pečte si vlastní chléb, je levnější než jakýkoli kupovaný a je většinou lepší.
· Pokuste se nestěžovat si na cenu bezlepkových výrobků, nejsou drahé bezdůvodně. Výrobci musí zaplatit více dodavatelům za odlišný způsob zpracování surovin, za testy a schvalovací řízení. Musí zaplatit více obchodníkům, protože mají jiný způsob prodeje. Vy musíte platit více, protože si mnoho zboží objednáváte poštou. Snad Vám pomůže fakt, že si nemusíte kupovat drahé léky. Oproti lékům nemají potraviny vedlejší účinky.
· Snažte se co nejvíce vyhýbat zpracovaným potravinám. I když pečlivě prostudujete popis výrobku nebo leták od výrobce, nemusíte si být zcela jisti, že je výrobek bezpečný. Váš život bude jednodušší a jistější, jestliže se vyhnete zpracovaným potravinám nebo je budete konzumovat v omezené míře.
Jak si upéct chleba?
Doporučuji si zakoupit bezlepkovou směs na pečení chleba. Balení obsahuje: 494 g směsi, 6 g sušeného droždí. K tomu přidáte: pouze vlažnou vodu. Návod na přípravu: oba sáčky smícháme, přidáme 450 – 500 ml vlažné vody. Elektrickým hnětačem nebo vařečkou v míse vypracujeme těsto (ne rukama), vložíme ho do vymazané a bezlepkovou moukou vysypané chlebíčkové (nebo menší dortové) formy a necháme v teple 60 – 75 minut kynout. Pečeme při teplotě 170 – 180 asi 60 minut.
Kuchařky k ruce
- BUŠINOVÁ, Iva. Bezlepková kuchařka II., Grada Publishing, Praha 2007, ISBN: 978-80-247-1270-3
- JODL, Jiří. Dieta bezlepková při celiakii u dětí. Praha: Avicenum, 1988.
- KOUKOLOVÁ, Alexandra. Praktická bezlepková kuchařka. Česlice: Medica Publisching Pavla Mončilová, 1999.
- RUJNER, Jolana, CICHÁNSKA, Barbara. Bezlepková a bezmléčná dieta. Brno: Computer Press, 2006.
Pozor na zákeřnosti
· Modifikovaný škrob – neúplná informace, nemůžeme vědět, jestli se jedná o škrob kukuřičný, rýžový, bramborový, anebo pšeničný. Doporučuji se takovéto potravině vyhnout a nekupovat ji.
· Označení stopa lepku – je to neúplná informace, nevíme přesně, kolik lepku daná potravina obsahuje, raději se takovéto potravině vyhněte (celiak denně může zkonzumovat maximálně 50 mg lepku, i bezlepkové potraviny určité procento lepku obsahují, čtěte proto důkladně složení výrobků).
· Éčka obsahující lepek - 965, 1400, 1401, 1402, 1403, 1404, 1405, 1410, 1412, 1413, 1414, 1420, 1421, 1422,
1440, 1442, 145
Ceny bezlepkových výrobků
- Ceny bezlepkových výrobků jsou 8 – 10x dražší než ceny klasického pečiva. Důvodem je náročnost výroby (odstranění lepku z mouky v pekárnách).
- Vláda České republiky bohužel zrušila roční dotaci na bezlepkové potraviny pro nemocné. Nemocný je tedy nucen si v plné výši potraviny hradit sám.
- VZP do 18 let ročně přispívá 100 Kč.
- Celiakie je však onemocnění postihující všechny věkové kategorie, je tedy dle mého názoru až směšné, že finanční dotace jsou věkově ohraničené.
Pro přehled uvádím nynější ceny základních potravin:
- 1 balíček špaget – 90 Kč |
- |
- 40 dkg chleba stojí – 80 Kč |
- Bezlepkové směsi na bílý chléb 500g – 104 Kč |
- Bezlepkové směsi na tmavý chléb 500g – 103 Kč |
Měsíčně zhruba celiak projí o 2000 – 3000 Kč více než zdravý občan.